Trip ke Krabi, Thailand dengan bajet RM738 tanpa berjimat & last minute.

Assalamualaikum wbt.

So for the last 24 Jan 2019 untill 26 Jan 2019 I've been travelling alone to Krabi, Thailand. Yes, this time I,m travelling alone ok alone. Beli tiket flight dengan harga RM244 return. Beli sehari sebelum fly. Yes, this is the most crazy & gamble thing I've ever done in my life. I dont know why haha. Masa tu konon nak usha tiket pergi Phuket/Krabi on the end of the month. Sekali tersalah masukkan tarikh the next day and tengok harga macam cun gila. So tak fikir panjang dah terus onz!


So after beli tiket flight, terus book guest house Ao Nang Bed Box through booking.com. RM200 for 2 night for the whole cabin! Cabin sangat2 nice & selesa. But jauh sikit dari Ao Nang (kena naik tuktuk) and agak terceruk sikit. Bila malam gelap oh. Tambah seram bila malam kedua tu kau dapat tau kau the only guest dekat situ.

Ao Nang Bed Boxx. This whole cabin is mine!

Ni belah belakang

So untuk breakdown budget nanti I akan share last-last okay. So keep reading! haha

Lets start with the itinerary first.

Day 1 : Thursday, 24 Jan 2019.

1. Ao Nang Mosque area
2. Ao Nang Street

Nothing much on day 1 cause day 1 memang I plan nak relax-relax. Yes, I memang plan this trip nak relax kan minda. So takde apa nak explore sangat. Sampai je Krabi Airport, I beli simkad dengan harga 299 baht for 8 days yg dimana I rasa rugi gila. Jangan beli this one okay! Usha dulu sebab ada yg lg murah 100 baht je hahaha. But I punya internet unlimited la tpi still rasa macam rugi sebab nak stay 3 hari je pun. haha kbai. Then, I'm taking a mini van (150 bhat) to the hotel. Dia hantar sampai depan bilik ok! But then bila sampai guest house, tak boleh nak check in lagi. Luckily owner guest house tu baik gila bagi pinjam motor dia 1 jam suruh I cari makan dulu. haha weh I dah la tk buat research lagi kedai makan halal mana yg okay. So I just took her scooter and waze area Ao Nang mosque tu and taraa I belasah je kedai halal mana yg nampak. haha. But the food not bad at all weh! sedap ya amat.


Chicken Yellow Rice + Thai Iced Tea = 80 baht


After lunch, jalan jalan jap naik scooter area Ao Nang street & Ao Nang beach. Usha-usha jap apa ada dekat situ. Dekat area street tu banyak gila orang jual Island package. But iols rilex tak beli dulu. After that, I checkin and rehat jap (sebab the night before aku tk cukup tidur haha).

Around 3pm I siap2 and keluar utk jalan2 area Ao Nang street tu and cari Island Package untuk aktiviti hari esok. I bought 4 Island Package with the price of 800 baht. Harga Island package ni ikut u nak pergi mana, the average price starts from 800baht- 1800baht mcm tu. Kalau yg mahal tu ada sampai 7 pulau. But since I'm not an Island person (tapi gedik nak pergi pulau), so I amik yg 4 Island tu je. Yes, I jenis cepat mabuk kalau naik boat. HAHAHA. Dekat org yg sama I beli sekali tiket utk pergi Krabi Night Market dekat Krabi town utk esok malamnya (200 baht) and airport pickup from hotel to airport (150 baht).
Dealing with Toyibah (+66936024041). Sangat mesra & murah pakej2 dia.


Then makan dinner dekat area depan mosque tu jugak.

Pineapple & Shrimp Fried Rice + Telur Dadar + Thai iced tea = 245 baht

Selesai dinner, I jalan-jalan sepanjang Ao Nang street tengok apa yg menarik. Tapi mcm tkde apa yg menarik perhatianku so I sekadar jalan je. Then I took tuktuk from Ao Nang street to the guest house dgn harga 200 baht. Mahal weh!

ehem. boleh tak atleast hormat sikit solo traveller mcm I ni yg tak bawa pasangan??


Ao Nang street


Day 2 : Friday, 25 Jan 2019.

1. Phra Nang Island
2. Tup Island
3. Chicken Island
4. Poda Island
5. Krabi Town Night Market

On 9 am tuktuk pickup di guest house utk pergi ke Ao Nang beach utk mulakan 4 island tour. 4 Island tour ni dia akan bawa u pergi 4 island starts from 10am untill 4pm. Pakej ni siap lunch di tepian pantai ya and free flow mineral water as well.

Phra Nang Island

Banana Nutella Pancake is a must! 50 baht

Tup Island


Poda Island



Member baru dr France! But I look like a potato =.=

Selesai 4 Island tour, terus balik guest house, mandi & rehat jap cause on 6pm 1 mini van akan pickup kita lagi nak pergi Krabi night market pulak. Yes perkara yg bestnya dekat sini semua yg u beli tiket for shuttle mini van or tuktuk dia akn pickup dekat depan hotel & hantar sampai la ke depan destinasi tu.

Macam-macam ada dekat Krabi night market ni. Sesuai utk food hunting & souvenir pun lebih murah dekat sini nak dibandingkan dengan dekat Ao Nang.


Durian Bakar

Crocodile steak. nak??? hahahahha



Day 3 : Saturday, 26 Jan 2019

KLIA2

On this day, seawal 6am mini van dah pickup dekat guest house utk ke Krabi Airport sebab I took the first flight to KUL on that morning.

So now I'm gonna share you guys the budget details:

Flight Ticket Return - RM 244
Hotel 3D2N - RM200

Day 1=

  • Simcard Unlimited Data - 299 baht (korang boleh beli yg 100 baht utk lg jimat)
  • Shuttle van from Krabi Airport to Guest House - 150 baht
  • Lunch - 80 baht
  • Air Mineral (bought at Family Mart) - 140 baht
  • Tuktuk (from Guest House-Ao Nang Mosque) - 20 baht
  • Shuttle Van from Guest House to Krabi Airport  (beli siap2 untuk balik nnti) - 150 baht
  • 4 Island Tour Package (include lunch + free flow mineral water) - 800 baht
  • Shuttle Van from Guest House to Krabi Night Market (beli in advance untuk esoknya) - 200 baht
  • Dinner : 245 baht
  • Tuktuk from Ao Nang street to Guest House - 200 baht
  • Makanan for tomorrow's breakfast (bought at Family Mart-Air Coklat, Roti, Nutella, Biskut) - 140 baht
Day 2=
  •  Banana Nutella Pancake - 50 baht
  • Nenas Thai - 50 baht
  • Telur Puyuh Goreng - 40 baht
  • Kulit Ayam Goreng - 20 baht
  • Nasi Ayam Pulut - 40 baht
  • Thai Iced Tea - 25 baht
  • Souvenir (fridge magnet + tshirt + gelang) - 320 baht
RM = 444
Thai Baht = 2,249 (RM294)

Total all-in RM738 for 3 days 2 night pakai redah last minute.

And hopefully this post sedikit sebanyak membantu for those yang tengah buat homework nk ke Krabi. If ada apa-apa persoalan boleh drop comment dekat bawah or direct email to aziemahmood.am@gmail.com. 

Love, Ean.


Comments

  1. assalamualaikum sis, nak tanya.. untuk naik tuktuk tu sis naik sorang atau shared ye.. im planning to go to krabi end of april.. solo juga, tengah study sebab first time nak cuba solo

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Trip to Pulau Pangkor/Pangkor Island

Trip ke Seoul, Korea dengan Bajet RM1,459 (exc flight)

Pengalaman Tukar Tiket Flight MAS & Air Asia