Posts

Trip ke Krabi, Thailand dengan bajet RM738 tanpa berjimat & last minute.

Image
Assalamualaikum wbt.

So for the last 24 Jan 2019 untill 26 Jan 2019 I've been travelling alone to Krabi, Thailand. Yes, this time I,m travelling alone ok alone. Beli tiket flight dengan harga RM244 return. Beli sehari sebelum fly. Yes, this is the most crazy & gamble thing I've ever done in my life. I dont know why haha. Masa tu konon nak usha tiket pergi Phuket/Krabi on the end of the month. Sekali tersalah masukkan tarikh the next day and tengok harga macam cun gila. So tak fikir panjang dah terus onz!


So after beli tiket flight, terus book guest house Ao Nang Bed Box through booking.com. RM200 for 2 night for the whole cabin! Cabin sangat2 nice & selesa. But jauh sikit dari Ao Nang (kena naik tuktuk) and agak terceruk sikit. Bila malam gelap oh. Tambah seram bila malam kedua tu kau dapat tau kau the only guest dekat situ.



So untuk breakdown budget nanti I akan share last-last okay. So keep reading! haha

Lets start with the itinerary first.

Day 1 : Thursday, 24 Jan 20…

Trip ke Siem Reap, Cambodia

Image
Halu geng! as everybody know Siem Reap adalah salah satu negara ASEAN yang wajib dikunjungi! why? sebab diorang ada ANGKOR WAT! dah baca dalam buku sejarah kan? ha kalau lupa pi bukak balik buku sejarah masa sekolah. Angkor Wat is the largest religious monument IN THE WORLD. World okay, bukan sekadar di Asia. And yeah memang besar ya amat lenguh kaki berjalan dalam tu.

So for the last 19 Oct 2018 untill 21 Oct 2018 i've been travelling to Siem Reap, Cambodia!
First of all of course I'm taking Air Asia for the flight with the price of RM282 return. Some of you mungkin kata mahal, and maybe some of you akn kata that price murah. But for me, biasa-biasa cause I beli pun 2 weeks before departure date hahaha. Hotel? I booked Naga Angkor Hotel with the price of RM75 Superior Twin Room for 2 nights! murah kannn???? yea i know and the hotel pun selesa and dekat je dengan night market. sangat2 berbaloi.

Settle beli tiket flight & hotel, I contacted Mr. Haty Ly (+85598801787) pak su…

Trip ke Singapore dengan hanya RM200!

Image
Assalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera.

Hi uolls! So for the last 22.06.2018 till 24.06.2018 Ive been to JB and Singapore (Day Trip). Budget keseluruhan adalah RM295.85 per person! haa tu pun termasuk la beli benda bukan2 haha. Kalau tak memang boleh jimat lagi around RM100. Serious.

Ok sebelum start, first of all saya akn cerita dulu perjalanan saya disana. Untuk budget or details tempat boleh rujuk itinerary yg saya buat dibawah sekali ya.

Day 1, Jumaat (22.06.2018)

Jam 10.30pm saya bergerak ke Terminal Bersepadu Selatan sebabnya tiket saya ke Woodlands, Singapore pada jam 11.59pm. Yes saya beli straight masuk ke Singapore sebab malas nk ambil transit bus. So saya igtkan perjalanan mengambil masa around 5-6 jam. Rupa-rupanyaaa...

Day 2, Sabtu (23.06.2018)

Haaa pkul 4.30am dah sampai border Singapore kau! Sebab bas gerak around 12.15am sebenarnya. haha gila awal sampai Singapore. And btw, bas tak berhenti dekat Woodlands okeyyyy, bas stop dekat Beach Road, which is lagi dekat deng…