Posts

Trip ke Singapore dengan hanya RM200!

Image
Assalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera.

Hi uolls! So for the last 22.06.2018 till 24.06.2018 Ive been to JB and Singapore (Day Trip). Budget keseluruhan adalah RM295.85 per person! haa tu pun termasuk la beli benda bukan2 haha. Kalau tak memang boleh jimat lagi around RM100. Serious.

Ok sebelum start, first of all saya akn cerita dulu perjalanan saya disana. Untuk budget or details tempat boleh rujuk itinerary yg saya buat dibawah sekali ya.

Day 1, Jumaat (22.06.2018)

Jam 10.30pm saya bergerak ke Terminal Bersepadu Selatan sebabnya tiket saya ke Woodlands, Singapore pada jam 11.59pm. Yes saya beli straight masuk ke Singapore sebab malas nk ambil transit bus. So saya igtkan perjalanan mengambil masa around 5-6 jam. Rupa-rupanyaaa...

Day 2, Sabtu (23.06.2018)

Haaa pkul 4.30am dah sampai border Singapore kau! Sebab bas gerak around 12.15am sebenarnya. haha gila awal sampai Singapore. And btw, bas tak berhenti dekat Woodlands okeyyyy, bas stop dekat Beach Road, which is lagi dekat deng…

Cara Travel dengan Bajet Rendah!

Image
Assalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera buat si pembaca yang sudi singgah di blog beta. Ecewah ayat kemain.

AMARAN : Post ini adalah bagi mereka yang ingin travel sendiri dengan bajet rendah sahaja ya. Kalau nak travel guna travel agent or nak travel holiday bermewah-mewah, jangan buangkan masa anda membaca post ini. kiki.

Ok memandangkan setiap kali balik drpd travel kawan-kawan saya akan tanya berapa bajet and tanya macam mana saya boleh travel dengan harga serendah tu, so harini sy tiba tiba macam rasa terpanggil nak share dengan uolls macam mana nak travel dengan bajet rendah. Senang cerita berjimat cermat in all things. Well, maksud saya berjimat disini bukan bermaksud travel but tak boleh nak enjoy sangat ye. Tak best jugak kan. Saya pun bukanlah kaya sangat, cuma rakyat biasa yang berkeinginan untuk explore dunia dan kumpul pengalaman & memori sebanyak yang boleh di negara asing. So far alhamdulillah dah beberapa trip saya arrange semua kata murah dan saya dapat cover h…

Trip ke Pulau Perhentian, Terengganu

Image
Assalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera.


Hello everybody! So for the last 21.04.2018 till 22.04.2018 saya telah pun ke Pulau Perhentian Kecil, Terengganu. So now nak share sikit la review, tips, budget and itinerary dengan kome semua kot kot ada yang nak kesana kan, sedikit sebanyak post ini boleh dibuat rujukan untuk kome semua. Ok so nak start mana dulu ni?

Ok first of all trip selama 2 hari 1 malam ke Pulau Perhentian ni sebenarnya plan last minute. Jumaat petang plan, sabtu pagi2 buta terus gerak. So jumaat petang tu tah macam mana hati aku ni tiba tiba nak pergi pulau. Search punya search terjumpa blog blog yang pergi pulau perhentian ni dengan bajet ciput je. So aku pun tanya husband, dia pun on.

Pulau Perhentian ni terbahagi kepada 2 bahagian iaitu Perhentian Kecil dan Perhentian Besar. Aku memilih pulau Perhentian Kecil sebab banyak blog kata pulau perhentian kecil lebih havoc drpd pulau perhentian besar. Cumanya kalau anda nak bercuti bawa keluarga and ada anak kecil, bet…

Trip ke Seoul, Korea dengan Bajet RM1,459 (exc flight)

Image
Assalamualaikum wbt

Hi guys! So for the last 2 March 2018 till 8 March 2018, I've been travelling to Seoul, South Korea with budget RM1,459 (exc flight) per person! But this time without my partner. haha. Actually this trip bukan saya sorang je, but dengan 7 org lagi (4 orang berumur 60 tahun ke atas). 3 orang lagi kawan2 satu office and another 4 diorang punya family members. And this time saya lead trip ni. Kecut perut sebenarnya sebab saya akan bawa 4 org yg berumur 60 tahun ke atas but alhamdulillah semua orang puas hati & happy! Steady lah pakcik & makcik2 ni naik turun bukit, panjat tangga naik turun train & bas.

Ok so..first of all, FLIGHT. Saya beli tiket flight Air Asia on december 2017 with the price of RM860 return (KUL-ICN-KUL) with inflight meal pergi balik but exclude luggage (luggage saya beli kemudian-untuk balik je 20kg harga RM104). Mahal kan? I know. haha. So you guys boleh dapatkan tiket lebih murah drpd harga ni. Please wait untill Air Asia/MAS bua…